Als het zo moet zijn

Maandagavond, een restaurant in hartje Le Marais, Parijs. Mijn vriendin kijkt op haar telefoon. Het toetje haalt ze niet meer, haar oom is er zo. Tijd om afscheid te nemen. We geven elkaar een dikke knuffel en zoen. “See you next time, somewhere in this world!” zeg ik. Ze antwoordt met “insha’Allah” en kijkt me aan met een glimlach.

Het is het einde van een weekend met mijn twee lieve Libanese vriendinnetjes. Een woont in Parijs, de ander is net als ik overgevlogen. Ze woont momenteel in Qatar. Ik heb ze leren kennen toen ik in Dubai werkte. Hoewel onze levens er momenteel heel anders uitzien dan 3,5 jaar geleden, zijn we nog steeds in contact en zien we elkaar als het uitkomt. Vriendschap kent geen landsgrenzen.

Een van de dingen die ik bijzonder vind aan deze fantastische dames is hun open-minded attitude: ondanks verschillende culturele en religieuze achtergronden hebben we altijd oordeelvrij en met een open nieuwsgierige houding kunnen praten over onderwerpen als de problematiek in het Midden Oosten, religie en seksualiteit. Dankzij hen is mijn tijd in Dubai meer geweest dan alleen een expat beleving. Ze konden mij context geven van de – complexe – situatie die speelt in die regio. Zo kon ik me beter inleven in het dagelijkse leven, inclusief cultuur en bijhorende gebruiken.

Er wordt veel geschreven over de Islam tegenwoordig. Ik heb de Islam van jongs af aan leren kennen als een uitnodigende, warme cultuur. Zo herinner ik me een verjaardagsslaapfeestje van een vriend op de middelbare school waar we in de watten werden gelegd door zijn lieve moeder. Ze had heerlijk eten voor ons gemaakt en waakte over ons als een moedergans over haar jonge gansjes. We lagen met zijn allen in de woonkamer en ze bracht een grote bak met baklava binnen. Zelf gemaakt. De liefde straalde uit haar ogen. Voor iedereen die daar was, zonder notie voor huidskleur, achtergrond of geloof.

Mijn tijd in het Midden Oosten heeft dit beeld van de Islam alleen maar versterkt. Open, gastvrij, energiek en vol met mogelijkheden. Overal hoorde ik continu “insha’Allah”. Het betekent “als God het wilt”. Het wordt gebruikt om te reageren op iets dat in de toekomst gaat gebeuren. Hoewel ik niet in een God geloof in de zin van de Islam, Christendom of Jodendom, voel ik wel veel binding met het begrip. Het behelst voor mij het leven in het moment en overgeven aan dat wat er is (of zal zijn) op welk moment dan ook. Je kunt niet in de toekomst kijken. Controle is een illusie, maar wel een waar we nog met veel mensen in leven. Wanneer daar een einde aan komt is onduidelijk, maar dat het gaat gebeuren is zeker. Denk ik. Maar misschien is ook hier het enige en juiste antwoord op: insha’Allah.

Er is momenteel veel gaande in de wereld. Veel te doen rond de Islam en religie. Een religie die ik op een hele andere manier ken dan dat de grote massa wordt wijsgemaakt in de “onafhankelijke media”. In dit debat wil ik graag een ander geluid laten horen en een ander perspectief laten zien. Als je kijkt naar de basisbeginselen van de Islam, zul je zien dat ze in de kern niet veel verschillen van welke godsdienst dan ook. Mijn verzoek aan ieder die dit leest: verwar de Islam niet met de mensen die bepaald gedrag uitoefenen. Maak de Islam niet slecht simpelweg omdat mensen het gebruiken als excuus om nare dingen te doen. Dit is namelijk niks nieuws en bovendien een strategie waar vele andere religies in het verleden veelvuldig gebruik van hebben gemaakt (!). Maak de mensen niet slecht simpelweg omdat ze een bepaalde religie aanhangen. Draag niet bij aan de “wij-zij” polarisatie, maar zie ze als onderdeel van de maatschappij. Onze maatschappij. Die hopelijk, op een dag, zonder oorlog en haat zal zijn.

Insha’Allah.

Advertisements

2 thoughts on “Als het zo moet zijn

  1. Inspirerend ervarings-verhaal, Jana.
    Uitnodigend om verder te kijken dan onze neus lang is, en ruimer te zien, te begrijpen en te verstaan!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s