Het gaat erom dat je blijft schrijven (een verhaal om het verhaal)

Ik speel met een idee. Een boek idee om precies te zijn. Ik werk er al lange tijd aan. Tenminste, voornamelijk in mijn hoofd. Het speelt al een tijdje. En eigenlijk ook niet echt één idee. Het zijn er meerderen. Waardoor ik soms niet weet waar ik moet beginnen. Dus begin ik maar helemaal niet. Deze blokkade, daar wil ik nu doorheen. Door me voor een schrijfcursus in te schrijven. Toen ik net aan het kijken was hiernaar, viel mijn oog op de volgende zin:

Het gaat erom dat je blijft schrijven.

Deze zin bracht me terug naar India. Vorig jaar april ontmoette ik daar een schrijver. Ik had net 10 dagen lang mijn mond gehouden en 11 uur per dag gemediteerd. Vipassana, wordt dat ook wel in de Indiase volksmond genoemd. Op de laatste dag – de dag dat we weer mochten praten – raakte ik aan de praat met de schrijver. Hij kwam uit de VS en was bezig met het schrijven van een boek. Over spiritualiteit, vertelde hij me. Maar dan in een modern jasje gestoken. Ik vertelde hem dat ik ook werkte aan een boek idee. Mijn Amerikaanse schrijver-vriend gaf me een waardevolle tip: “blijf schrijven“. Zelfs als je denkt dat je nergens over kan schrijven. Dat de inspiratie op is. Opperdepop. Op. Zelfs dan. Juist dan.

Bij het lezen van de zin realiseerde ik me dat ik dat vaker niet dan wel deed, dat schrijven. Begrijp me niet verkeerd: het is niet dat ik helemaal nooit schrijf. Werk-technisch schrijven, dat doe ik vaak. Zeer vaak zelfs. Praktisch elke dag schrijf ik wel wat. Een voorstel, blog, social media post. Maar het mag geen schrijven heten. In ieder geval niet het schrijven waar ik van echt van houd. Het vertellen van persoonlijke verhalen, al dan niet fictief. Inspirerende, motiverende of roerende verhalen. Sprekend, alsof een troubadour uit de middeleeuwen zijn lied verkondigd. Dat soort verhalen. Die je schrijft terwijl het lijkt alsof je in een soort meditatieve flow zit. Ik realiseer me dat ik word weerhouden van het tijd doorbrengen met dat soort schrijven, omdat mijn brein dit linkt met het “werk-schrijven”. En ik wil niet in mijn vrij tijd met werk bezig zijn. Zo’n interessant overblijfsel van mijn burn-out. Dag neurologisch linkje!

Dat linkje verbreek ik hierbij. Ik heb dus mijn laptop gepakt, om 21:24 uur. Normaliter een tijdstip waarop ik ABSOLUUT weg wil blijven van enig scherm met blauw licht. Want dat beïnvloedt mijn slaap. En daar ben ik zeer gehecht aan. Maar ik realiseer me ook dat het mijn blijdschap soms beïnvloed. Want het houdt me weg van dingen die ik tof vind om te doen. Schrijven. Dus stiekem ben ik best trots op mezelf, dat ik toch die laptop heb gepakt. Toch die verbinding in mijn hersenen heb getrotseerd. Ik kwam, ik zag en ik overwon. Als een echte Julius Caesar in haar eigen oorlog van breinspinsels. Gecreëerd op enig moment om te beschermen, maar zonder nut en onder te strak regime achtergebleven in mijn hoofd.

Lieve verbinding, dank je wel. Je hebt je nut bewezen, maar bent nu overtallig verklaard. Ik dank u hartelijk voor uw bewezen diensten, maar laat u nu vrij. Doei. Dikke doei.”

En zo schrijf ik dus weer. Zonder doel, zonder voorbedachte rade of verhaal. Gewoon schrijven. Om het schrijven. Want dat is wat schrijvers doen. Schrijven totdat je een ons weegt. Het schijnt dat je gemiddeld 10.000 uur nodig hebt om ergens een expert in te worden. Heb ik zo toch lekker weer een half uur erbij gesnoept op de woensdagavond.

Advertisements

One thought on “Het gaat erom dat je blijft schrijven (een verhaal om het verhaal)

 1. Dat was precies wat mijn professor compositie op de Conservatorium Sergei Slonimski gezegd had-blijf schrijven! Iedere dag iets. Als maar een kort motief, zin, idee. Verzamel alles in een “koffer”. De tijd komt wanneer je dat zeker kunnen op een of andere manier kunnen en willen gebruiken. Creatief proces. Blijf schrijven!!
  En dat geef ik ook door aan mijn studenten.
  Wens je veel “schrijven”, Jana.
  Ben benieuwd… wordt zeker vervolgd…
  Veel schrijfplezier!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s