Hoe het opzetten van een bril kan bijdragen aan een betere wereld

Vandaag stuurde een bijzondere vrouw mij een artikel door. Het artikel beschreef het persoonlijke proces van een vrouw in de periode na een tiendaags retraite. Ze schreef over een bril waar ze doorheen keek, terwijl ze helemaal geen bril draagt. De openheid en kwetsbaarheid van haar verhaal raakten me. Maar bovenal herkende ik het kijken door een bril. In mijn geval de bril van bewustwording. Prachtig en extreem confronterend tegelijkertijd.

Mijn reis door de wonderlijke wereld van bewustwording startte enkele jaren geleden. Na jarenlang anderen de schuld te hebben gegeven van de dingen “die me overkwamen”, was ik klaar met het vingerwijzen en zijn van mijn verleden. Ik besloot om resoluut afstand te doen van deze context en het heft in eigen handen te nemen. Het avontuur van het leven aan te gaan. Hierdoor ontdekte ik verschillende vormen van bewustwording, zoals tantra, ayurveda, mindfulness, meditatie en lichaamswerk. Ik liet liefde en kwetsbaarheid toe, met als resultaat verbinding met mezelf en anderen. Allemaal bijzondere tools die me ondersteunen op mijn pad in dit leven. Allemaal tools die ervoor zorgen dat ik dichter bij mezelf kom. MeZelf. De ‘ik’ die ik ben los van alle conditionering, beschermingsmechanismes, oordelen en beperkende overtuigingen. Dat, wat onder al die lagen verborgen zit. Het wordt steeds beter zichtbaar, met elke stap die ik zet. Een bijzonder proces, waar ik elke dag dankbaar voor ben.

img_4261

Dit proces heeft echter een bij-effect. Want zoals ikZelf steeds beter zichtbaar wordt, wordt de wereld om me heen dat ook. Als ik om me heen kijk in Amsterdam wordt ik geconfronteerd met een bepaalde eenzijdigheid van het leven, gericht op sneller, beter en meer. Hierdoor voel ik de dagelijkse uitdaging om dicht bij meZelf te blijven en niet (weer opnieuw) mee te doen met de rat race. Ik observeer een maatschappij waarin het beklimmen van de (carrière)ladder belangrijker lijkt te zijn dan het afvragen of je wel deze ladder wilt beklimmen. Een maatschappij waarin voldoen aan verwachtingen van anderen (onbewust) op een hogere plek staat dan voldoen aan je eigen behoeftes. Een maatschappij waarin geld verdiend moet worden en dan pas plek is voor dat wat je belangrijk en leuk vindt. Een maatschappij waarin de natuur op de tweede plek komt, terwijl we niet zonder kunnen. Een maatschappij waarin we genoegen nemen met minder, terwijl we het allemaal kunnen hebben. Een ‘plaatjesmaatschappij’, waarin mensen bezig zijn het perfecte plaatje te creëren (online en offline) en zich vergelijken met anderen. Terwijl ieder van ons uniek is. Perfect zoals hij of zij is. Nu al. Niet pas als je die ene baan in de wacht hebt gesleept of die vijf kilo kwijt bent.

Tegelijkertijd observeer en ervaar ik ook hoe het anders kan. Steeds meer mensen worden wakker en ‘ont-dekken’ de wereld en zichZelf. Ze worden zich bewust van de lagen die hen (en de wereld) bedekken en starten supertoffe initiatieven om op hun manier de wereld een stukje gezonder te maken. Mensen die hun kennis en ervaringen delen en op zo’n manier andere mensen inspireren en ondersteunen. Bedrijven die duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Sociale ondernemingen waarbij winstmaximalisatie niet voorop staat, maar het creëren van een betere wereld. Verbinding in plaats van separatie. Liefde in plaats van angst en haat.

Er is een revolutie gaande, maar een andere dan je zou denken op basis van alle nieuwsberichten. Het mooie van deze revolutie is dat we allemaal, op onze eigen manier, een steentje kunnen bijdragen hieraan. Op een manier die juist voelt voor jou. En dat hoeft geen enkele cent te kosten.

Groet je buurman. Glimlach naar de vrouw naast je in de tram. Praat eens met de man die de daklozenkrant verkoopt bij de supermarkt. Open een bankrekening bij een duurzame bank. Doe eens boodschappen op de markt of bij een lokale ondernemer. Eet eens een dag minder vlees. Koop eens iets bij een biologische winkel. Koop eens een kledingstuk minder of organiseer een kledingruil. Ga het avontuur met jezelf aan en duik in de wondere wereld van jeZelf. Lees een inspirerend boek. Bekijk een inspirerend filmpje. Probeer eens een workshop op het gebied van bewustwording. Ontwikkel jezelf op gebieden die niks met werk of carrière te maken hebben.

Ont-dek jeZelf, elke dag opnieuw.

De mogelijkheden zijn oneindig! En weet je wat supergaaf is? Het sneeuwbaleffect dat het veroorzaakt! Wie jij van binnen bent, bepaalt hoe je naar de wereld kijkt. En dat straal je weer uit naar anderen. Zo inspireer en motiveer je (onbewust!) anderen, die op hun beurt weer verder inspireren en motiveren. Door zelf wakker te worden, maak je anderen wakker. Door de verbinding met jeZelf te zoeken, verbindt je jezelf met anderen. Door liefde boven haat en angst te kiezen, draag je bij aan het creëren van een mooiere wereld. Voor jezelf, maar ook voor de generaties die komen. Zodat we nog lange tijd kunnen genieten van al het moois dat het leven ons te bieden heeft op een manier die goed is voor iedereen: mens, dier en natuur.

Terug naar die bril. Want die draag ik elke dag. Hoe confronterend soms ook, kies ik daar elk moment opnieuw bewust voor om hem op te houden. Door die bril zie ik de wereld in zijn totaliteit. Licht en donker. Zie ik de mens zoals die is. Licht en donker. En zie ik mezelf zoals ik ben. Licht en donker. Dat is wat er is. Dat is wat ik wil omarmen. Dat is wat er mag zijn. Licht èn donker. Ik vertrouw op wat er is en dat het juist is, ook al zie ik nu nog niet de achterliggende reden of les. Ik heb geduld en vertrouwen dat het op enig moment in de toekomst duidelijk zal worden. En in de tussentijd heb ik lief. Mezelf en de wereld om me heen. Ik bouw een wereld om me heen op basis van mijn voorwaarden en kies er elke dag opnieuw voor bij te dragen aan de revolutie, op mijn eigen manier. Allemaal dankzij die bril.

Ik nodig je hierbij uit om mee te doen. Durf de bril op te zetten en draag bij op jouw eigen unieke manier. Want die betere wereld, die begint toch echt bij jezelf.

Ps. het artikel waardoor ik geïnspireerd werd om dit te schrijven kun je vinden op https://www.linkedin.com/pulse/godverdomme-kut-amon-krijger.

Advertisements

2 thoughts on “Hoe het opzetten van een bril kan bijdragen aan een betere wereld

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s