How to create a job you love: klaar voor de start…!

Daar sta je dan: het moment suprême! Na al je voorbereidende onderzoek, al die tijd van bedenken en bespreken waar je hart sneller van gaat kloppen. Je hebt het. Dat Ene. Waaraan je de komende tijd je energie wil besteden. Misschien heb je het gevonden in een perfecte vacature. Of wellicht die toffe freelance klus. Of misschien ga je helemaal vanaf scratch je eigen onderneming starten. Superspannend! Het moment van actie is daar: het moment dat de sollicitatiebrief de deur uit mag of de inschrijving bij de Kamer van Koophandel geregeld kan worden. En dan… slaat de twijfel toe.

vraagteken

Is dit het wel?
Ga ik hier gelukkig worden?

En je voelt weerstand. Angst. Je wordt tegengehouden. En twijfelt of je toch niet nog een weekje moet wachten. Nog even alle voors en tegens tegen elkaar afwegen. Nog even overleggen met iemand. Nog even…

Ik ga je verlossen: wat je voelt is volkomen normaal. Het wordt ook wel koudwatervrees genoemd en overkomt de allerbeste (al zal niet iedereen het durven toegeven). Ook wel: terughoudendheid bij iets nieuws. Waarom? Omdat het iets nieuws is. En dus onbekend. Waardoor ons brein – dat zich super comfortabel voelt bij herkenning en het bekende – gaat tegensputteren. Want het nieuwe – en daarmee onbekende – dat (her)kent het niet. Bewustwording en (h)erkenning van dit fenomeen is de beste remedie. Dus ook hier geldt: accepteer deze situatie en de gedachtes en emoties die kunnen opkomen. Je kan je ongemakkelijk voelen, angstig, zenuwachtig of misschien wel in paniek raken. Het hoort erbij en is ok. En herhaal voor jezelf: alles gaat voorbij. Dus ook de twijfel, angst en onrustige gedachtes. Je hebt het besluit genomen om een bepaalde richting op te gaan en nu mag je dit besluit gaan uitvoeren. Actie in de taxi, so to speak. De brief de deur uit, dat telefoongesprek aangaan of die afspraak maken bij de Kamer van Koophandel.

Heel eerlijk gezegd: soms moet je gewoon iets DOEN.

Van stilzitten is nog nooit een droom in vervulling geraakt. Je kan nooit 100% zekerheid vooraf krijgen dat je besluit het beste besluit ooit zal zijn. Dat je vindt wat je hoopt te vinden in je volgende stap. De toekomst zal het uitwijzen. En bovendien, het is niet dat je de rest van je leven aan dit besluit vast zit. Je kan immers gewoon weer besluiten een andere richting op te gaan. En iets anders proberen. Niks mis mee. Ook dit overkomt de allerbeste.

Wil je de persoon zijn die terugkijkt en zich afvraagt wat er had kunnen gebeuren als je die stap had genomen? Of wil je de persoon zijn die de stap neemt en worst case scenario terugkijkt en concludeert dat je het tenminste hebt geprobeerd, maar wel onwijs veel van hebt geleerd?

De keuze is aan jou.

Ik wil hierbij nog wel het volgende opmerken: We only live this life once. Maak er het allerbeste van en haal alles uit het leven wat je eruit kan halen. Soms is daar die sprong in het diepe voor nodig. Bevind je je op dat punt? Sluit dan je ogen, haal drie keer diep adem en spring. Spring alsof je leven ervan afhangt. En je zult zien dat het water helemaal zo koud nog niet is.

 

Advertisements

5 thoughts on “How to create a job you love: klaar voor de start…!

 1. Ik begrijp uit je schrijven dat je met ” doen” bedoeld stoppen met van alles te (be)denken over…. en de ervaring aangaan, in het Onbekende springen 🙂
  Spring….. en vertrouw op de stroom die Léven heet.
  Al doende…. leer je 🙂
  Dank je wel voor je openhartige voorbeeld!
  Zoveel mensen willen graag springen…..
  Goed voorbeeld doet goed volgen is een oud en wijs gezegde 🙂
  💕

  Liked by 1 person

  1. Dank je wel! Helemaal waar Annet! Doen en gewoon overgeven aan het Leven, en vertrouwen op al het moois dat in het verschiet ligt als je ophoudt met controle houden. Or at least, dat is mijn ervaring 🙂 het is superspannend en eng op zijn tijd, maar als je aan alles YES voelt is mijn advies: springen 🙂 💜

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s