How to create a job you love: peer-to-peer

verbinding_5

Ongeveer anderhalve maand geleden ben ik een initiatief gestart: een app-groep met vriendinnen genaamd ‘Kantoor aan huis’. Ongeveer één keer per week (en soms vaker) zit ik met één of meer van deze meiden bij een van ons thuis of op een externe locatie te werken. Het begint meestal met een appje wie wanneer zin heeft om samen te werken. Wie wilt en kan sluit vervolgens aan. Geheel vrijblijvend. Gezelligheid gegarandeerd. Ik ben deze app-groep gestart omdat ik me een beetje alleen voelde in mijn creatietocht. Ik heb een heerlijk huisje, maar alleen is ook maar zo alleen. Aangezien ik een sociaal dier ben en het fijn vind om mensen om me heen te hebben (ook in een werkomgeving), was alleen thuiszitten dan ook even schakelen. Dus nam ik het heft in eigen handen en creëerde ik mijn eigen sociale werkplek. Koffie op zijn tijd, samen lunchen en productieve dagen.

Waar ik achter kwam tijdens deze sessies, is dat jezelf omringen met peers (gelijkgestemden) zo zijn voordelen heeft. Peers zijn mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Mensen die net als jij op zoek zijn naar een droombaan, bezig zijn met het creëren van die droombaan of zelf al hun droombaan gecreëerd hebben. Dit hoeven niet per sé mensen te zijn die in dezelfde sector werkzaam (willen) zijn, maar vanzelfsprekend wel mensen met wie je samen wilt zijn.

On the road ontdekte ik de volgende voordelen van samen aan de slag zijn:

 • je kan elkaar inspireren;

 • je kan met elkaar sparren;

 • andermans perspectief en inzichten kunnen jou weer op nieuwe ideeën brengen;
 • je kan elkaar ondersteunen;

 • je kan informatie uitwisselen;

 • je kan stoom afblazen bij elkaar;

 • je kan elkaar motiveren;

 • je kan van elkaar leren;

 • samenwerken verbindt en verbinding werkt bevorderend voor je algemene geluksgevoel, en

 • (ook erg belangrijk) het is gewoon gezellig.

Supernuttig dus, dat samen werken. Helemaal als je zelf even niet weet waar je moet beginnen in je zoektocht.

Heb je al mensen met wie je samen aan de slag wilt, kan je dit bij iemand thuis doen of op locatie. De gemiddelde koffiezaak met wifi (of juist zonder, wil je minder afleiding voor jezelf creëren) is vaak een goede optie. Als je geen geld wilt uitgeven aan (verplichte) cappuccino’s kan een flexibele gratis werkplek uitkomst bieden. Zo kan je bijvoorbeeld gratis en voor niks een plekje reserveren bij Meet Berlage, de Amsterdamse vestiging van Seats2Meet (https://www.seats2meet.com/nl/locations/563/Meet-Berlage—Amsterdam-center). Dit is überhaupt een leuke plek om nieuwe mensen te ontmoeten (nog zo’n voordeel!), bijvoorbeeld als je geen maatjes hebt om mee samen te werken maar wel zin hebt in een change of environment.

Een andere manier om peers te vinden is het bijwonen van netwerkbijeenkomsten. Dit zijn ook goede mogelijkheden om verhalen en tips uit te wisselen, en om vragen te stellen aan mensen die al aan de slag zijn. Je zou ook eens kunnen kijken naar sollicitatietrainingen of (banen)beurzen. Of, mocht je geïnteresseerd zijn in het ondernemerschap, de Startersdag van de Kamer van Koophandel. Een inspirerende dag vol inspirerende mensen en veel informatie over verschillende aspecten van het ondernemerschap. Een aanrader voor iedereen die overweegt om die stap te gaan zetten.

Heb je al enig idee welke richting je op wilt? Dan geldt bovendien het advies: be with the people you want to be. Ga het gesprek aan met iemand die de baan heeft die jij ook graag zou willen hebben. Of die al gestart is als zelfstandig ondernemer. Behalve dat het nuttig is om een netwerk op te bouwen, kan je ook veel leren van deze persoon en al je vragen stellen. Wat weer kan helpen in je beslissingsproces. En misschien zelfs in het krijgen van een baan.

Kortom: verbinding met anderen is ook op zakelijk gebied erg belangrijk. Peer-to-peer contact kan dan ook veel waarde toevoegen aan je persoonlijke proces. Er zijn vele manieren om dit bewerkstelligen. Kies voor jezelf elke keer de juiste setting en personen. Dan komt die droombaan vanzelf weer een stukje dichterbij.

Volgende keer in How to create a job you love: klaar voor de start…!

Advertisements

One thought on “How to create a job you love: peer-to-peer

 1. Geweldig, Jana! Ik nodig je ook graag een keer uit op de koffie en/of lunch in Leiden om ons gesprek in de wachtrij op de Startersdag voort te zetten.
  Nog een vraag(je): wie heeft dat textielkunstwerk op deze pagina gemaakt? Geweldig!!

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s