How to create the job you love: Stapje voor stapje

Ik zit heerlijk in de zon met een lieve vriendin. We praten bij over de afgelopen maanden. Ik vertel haar dat ik mezelf een paar weken de tijd heb gegeven om te landen. En dat ik daarna stappen ga zetten, al weet ik nog niet helemaal welke. Hoewel, ideeën en thema’s die me interesseren in overvloed. Gelukkig hoef ik nu nog niet te besluiten. Pas op het moment dat ik ophoud met praten realiseer ik me dat ik wederom weer eens vergeten ben om adem te halen. Een old habit, die me herinnert aan het haastige leven waar ik ooit in zat. In de rat race waar ik geen deel meer van uit wil maken, maar nu met een glimlach op mijn gezicht kan observeren, zo nu en dan. Ik haal diep adem en kijk voor me uit, genietende van de zonnestralen op mijn huid.

Weet je welk woord er in me opkomt als ik je zo hoor praten? vraagt ze. Ik kijk haar aan. Stapjes, zegt ze. Ik kijk haar nog steeds aan, vragend dit keer. Ik hoor je steeds ‘stappen’ zeggen, maar waarom begin je niet gewoon met een stapje?

Interessant genoeg leef ik eigenlijk al jaren bij de regel ‘stapje voor stapje’. Beter gezegd, ik geef dit advies aan elke vriendin die door de bomen het bos (even) niet meer ziet. Maar ik realiseerde me door de opmerking van mijn vriendin, dat ik wellicht op dit moment in mijn eigen blinde vlek aan het opereren was. De spiegel die ze me voorhield werd dan ook met wijde armen ontvangen.

Ze heeft gelijk, deze lieve vriendin. Waarom maken we dingen (onnodig) groter dan dat ze zijn? Waarom creëren we onnodige druk voor onszelf? Ik hoef niet meteen binnen een week een business plan klaar te hebben of die fantastische baan in de wacht te slepen; ik kan ook eens gewoon beginnen met het drinken van een kop koffie met iemand die me inspireert. Of mijn LinkedIn updaten. Actie inspireert tot meer actie en geeft bovendien voldoening, want: niks fijners dan iets van je to-do list af te kunnen schrappen. En er is genoeg te doen en te onderzoeken tijdens dit proces. Wat denk je van:

  • Nadenken over wat je leuk vindt om te doen?
  • Nadenken over wat je belangrijk vindt in een werkomgeving?
  • Nadenken over wat of wie je inspireert?
  • Het checken van vacatures?
  • Het onderzoeken van je hobby’s?
  • Nadenken over of je wellicht voor jezelf wilt beginnen?
  • Berekenen wat je minimaal aan inkomsten wil generen per maand om je kosten te kunnen dekken?

Of misschien wel de allerleukste van allen: koffie drinken met een vriend of vriendin en bijpraten over ideeën en inzichten. Want interessant genoeg heb ik gemerkt dat het simpelweg praten erover met mensen erg behulpzaam is in het ordenen van mijn gedachten. En zo kom ik langzaam weer bij een volgend stapje. En wordt het wat lichter en duidelijker, die onbekende en onzekere toekomst van me. En komt er minder druk op de ketel. Want ik haal de druk er immers zelf vanaf. En dat kan jij ook doen. Want waarom moeilijk doen als het ook gemakkelijk kan? Maak van elke stap meerdere stapjes en sta stil bij elke stap die je hebt genomen. Want elk stapje brengt je weer een stapje dichter bij je einddoel: het creëren van die persoonlijke droombaan, zodat je nooit meer hoeft te werken.

Volgende keer in How to create a job you love: Peer-to-peer.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s