Angst, een krachtige tool voor persoonlijke groei

there-is-freedom-waiting-for-youon-the-breezes-of-the-skyand-you-ask-_what-if-i-fall__oh-but-my-darling-what-if-you-fly_erin-hanson

Ik moet wat bekennen. Op het moment dat ik dit schrijf voel ik angst. Hij grijpt me in mijn keel, draait rondjes om mijn hart. De angst voedt een innerlijke stem, die ik liever niet hoor. Het is de stem van twijfel en onzekerheid. De stem die denkt dat het niet goed genoeg is. Mijn idee. Mijn missie. Dat ik niet goed genoeg ben. Kan ik dit wel? Gaat dit slagen? Ga ik slagen? Hij herhaalt het keer op keer: je bent de zoveelste, waarom zou het je lukken om dit op te zetten? Ga nou maar gewoon doen wat je de afgelopen jaren hebt gedaan. Juridische sector, commercieel, dat kan je, dat heb je bewezen. Daar zit je erkenning, daar waar je naar op zoek bent.

En dan, op dat moment, realiseer ik me: dit ben ik niet, op dit moment. Dit is het kleine meisje in me. Dat vroeger door pesters in de klas werd begroet als ‘nijlpaard’ terwijl ze stampend om haar heen bewogen. Dat zich klein maakte om maar niet op te vallen, want opvallen betekende ruzie. Opvallen betekende pijn. Het kleine meisje dat op zoek was naar externe bevestiging voor haar bestaan. Dat niet van zichzelf kon houden. Het meisje dat er eigenlijk niet van haarzelf mocht zijn.

Ik kijk haar aan, daar zittend in het hoekje. Haar armen om haar heen geslagen, haar hoofd rustende op haar opgetrokken knieën. En ik strek mijn armen uit. Kom maar. Kom maar schuilen. Het is ok. Ze rent op me af. Ik neem haar in mijn armen.

Het is ok. Je bent veilig. Ik houd van je. Ik zie je. Ik voel je.

Na een paar minuten tilt ze haar hoofd op. Een kleine glimlach ontspringt in haar gezicht. De tranen drogen en verminderen. Ik geef haar nog een laatste dikke knuffel en neem afscheid.

Ik open mijn ogen en voel me kilo’s lichter. Alsof alle angst weg is uit mijn lichaam. Wat is het ergste dat me kan overkomen? Dat het niet lukt? Dat ik faal? Dat doet niks af aan wie ik ben! At least I tried.

Angst kan ons tegenhouden om ons leven volop te leven. Probeer bij de angst die je voelt te onderscheiden of het een reële angst is (ik steek mijn hand niet in dit vuur want dan verbrand ik me) of angst gestoeld op verleden. Mijn ervaring is het vaak het laatste. Ik nodig je uit om die pijn binnen te laten en in de ogen te kijken. Je kan het gebruiken als een tool in je proces van (zelf)heling. Sluit je ogen en beeld je jezelf in, in de leeftijd waarin je de pijn hebt ervaren. Open je armen en sluit jezelf in de armen. Houd van jezelf, erken de pijn en erken de angst. En geef jezelf zoveel knuffels en liefde die nodig zijn om er zelf met een glimlach op terug te kunnen kijken. Naar je angst en naar de wereld. Haal jezelf vervolgens terug naar het moment waar het om gaat: het nu. Daar waar geen angst is. Daar waar jij bent. Daar waar the magic happens. Want vliegen, dat kunnen we allemaal. Zolang we onszelf niet in de weg zitten.

Advertisements

5 thoughts on “Angst, een krachtige tool voor persoonlijke groei

  1. Angst toelaten en omarmen….
    Essentie van transformatie en zoveel méér dan veranderen van “mind-set” in weer een ander verander-model 🙂
    Ga het delen.👍💕

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s