How to create the job you love: Dag, Zwart Gat

Als je dan eenmaal de eerste treden op het vaste land van de job creators heb gezet, kom je honderd procent zeker een of meerdere keren deze vriend (of vijand) tegen op je pad: het Zwarte Gat. Het Zwarte Gat is een lange of korte periode waarin je veel paniek, chaos en onrust ervaart, en waarin je twijfelt aan alles en iedereen, inclusief de keuze die je (al dan niet vrijwillig) hebt gemaakt om dit proces van ontdekking en creatie aan te gaan. Je gedachten en emoties gaan alle kanten op en je hebt geen flauw idee wat je wilt doen. Gedachtes over misschien dan toch maar weer terug naar... spelen door je hoofd en thema’s als ‘zekerheid’ en ‘vastigheid’ lijken te winnen van ‘passie en dromen najagen’ en ‘vrijheid blijheid’. Kortom: je hebt een vraagteken zo groot als de Eiffeltoren op je voorhoofd en ziet geen enkel licht aan het einde van de tunnel.

untitled-design

Wat nou als het niet lukt?

Wat nou als ik het niet kan?

Wat nou als ik er nooit achter kom waar mijn passie ligt?

Drie van de favoriete vragen van het Zwarte Gat. Vragen waarmee het Zwarte Gat je verder in zijn web van donkere gedachten en onzekerheden probeert te lokken. Be aware! Verstrikt raken in het Gat betekent namelijk dat je gaat reageren in plaats van creëren. Reagerend gedrag betekent dat je keuzes gaat maken die gestoeld zijn op angst, verleden, toekomst, conditionering, automatische piloot, en al het andere dat je weghoudt van het maken van een keuze gebaseerd op wat jij nu op dit moment echt wilt, vanuit gevoel en intuïtie. Met als mogelijk gevolg:

 • overhaaste beslissingen nemen (ik heb al lang genoeg niks gedaan, dus moet nu toch echt eens aan de slag. Beter iets dan niets);
 • terugvallen in zekerheid (misschien moet ik toch maar gewoon EEN baan aannemen waardoor ik (meer) geld binnenkrijg in de maand), of
 • terugvallen op het oude vertrouwde, waar je eigenlijk geen energie van krijgt of ongelukkig was (misschien moet ik toch maar gaan solliciteren op die baan van advocaat bij kantoor X).

Is dit een drama? Nee, mits je je ervan bewust bent en ervan leert, bijvoorbeeld door inzicht te krijgen in jouw eigen reagerende patronen.

Zekerheid en het oude vertrouwde zijn namelijk spelers die prima een rol mogen en zullen spelen in je beslissingsproces. Het gevaar schuilt hem echter erin dat deze drijfveren en gedachten onbewust een rol kunnen gaan spelen, dus zonder dat je het doorhebt. En dan kan je weer in een oude valkuil vallen en sta je over twee jaar weer op dat punt van wat nu? (of, worst case scenario, weer een burn-out) als je weer merkt dat het werk waar je het grootste gedeelte van de week tijd aan spendeert jouw kostbare energie (onevenredig) opeet.

Als je deze spelers echter bewust inzet voor een (kortere) periode, op jouw voorwaarden waarbij je je energielevel in de gaten houdt en je behoeftes en grenzen aangeeft, kunnen ze in je voordeel gaan werken. Zodat je inderdaad een bepaald basisinkomen genereert waardoor je vrije tijd creëert waarin je vanuit je hart en passie kan creëren (of onderzoeken wat je wilt creëren). Een kookcursus volgen. Of theaterlessen volgen. Of simpelweg wat ademruimte creëren met een extra dag (of twee) vrij in de week. Allemaal op jouw voorwaarden.

hartjes

We zullen allemaal het Zwarte Gat een of meerdere keren in enige mate zullen gaan meemaken. Dus: accepteren en dealen met die hap. Verzetten en negeren kost meer energie en creëert meer chaos. Kom je dus een Zwart Gat tegen realiseer je dan dat ook dit een onderdeel van je creatieproces is. Zonder Niets bestaat er ook geen Iets. Dus hoe zwarter het lijkt, hoe grootser de creatie kan worden. Out of the box. Out of the comfort zone. Into where the magic happens.

Blijf tijdens deze periode geduldig, trust the process en wees lief voor jezelf. Wat voor mij helpt hierbij is het herhalen van een persoonlijk mantra: Geduld, vertrouwen, liefde. Dit brengt me terug in het moment, uit mijn chaotische gedachten, en helpt me te herinneren dat alles een groter doel en betekenis heeft. En ervaring heeft mij ondertussen geleerd dat ik daarop mag vertrouwen. Op dat grotere. De flow of life.

Op elke nieuwe stap die je zet reageert de geest met verzet, want – hallo gewoontedier! – nieuw is onbekend en met onbekend weten we niet hoe we om moeten gaan. We hebben er geen controle over, kunnen het niet voorspellen en dat is eng. De geest gaat daarom allemaal gedachten rond laten spoken, die onrust, paniek en onzekerheid kunnen veroorzaken, inclusief bijbehorende emoties. Bedenk je dan: deze gedachten zijn niet de waarheid, maar slechts gedachten, die komen en gaan. Je hoeft hier niets mee te doen, behalve observeren en voorbij laten gaan. Want er zal altijd een einde zijn. Het proces dat we ‘leven’ noemen is er een van vallen en opstaan, maar ook een waarin met de tijd raad, wijsheid en intuïtie voorkomt. En daarmee beetje bij beetje ook een aanwijzing welke kant je op wilt gaan.

Volgende keer in How to create a job you love: Stapje voor stapje.

Advertisements

2 thoughts on “How to create the job you love: Dag, Zwart Gat

 1. Eén ontdekte passie is in elk geval al betrokken en meeslepend schrijven…waarin je mensen ” meeneemt” in je zoektocht, de tocht van je hart, de moed van je hart ook, én de twijfels van zó diep ingesleten denk-kaders, condities en gedrag. 👍
  Zoals je schrijft: Be consistent… en herken de signalen die je richting geven 🙂
  Dank je wel voor het delen.💕🌟

  Ik ga het ook delen:)

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s