How to create the job you love: first stop – landen

Daar stond ik dan. Bagageband 16. Het leek nog zo kort geleden dat ik aan de andere kant van de muur stond. Ik had net afscheid genomen van mijn vriend en ging langzaam de roltrap op, bepakt en bezakt, met een gezicht vol tranen. Wat had me ook al weer bezield om alleen zes maanden op pad te gaan? Ik keek nog een keer om en zag het sombere gezicht van mijn vriend, die toen ik terug keek toch nog even een mondhoek op wist te tillen en enthousiast terugzwaaide. Ik probeerde zijn gezicht in mijn geheugen op te slaan, zodat ik tijdens momenten van heimwee het terug zou kunnen halen, wetende dat gedachten en beelden vervagen na verloop van tijd. En al helemaal in mijn warrige hoofd. Ondanks de pijn van het afscheid wist en voelde ik echter in elke cel van mijn lichaam en geest dat dit de juiste stap was. Het juiste moment. Voor mij. En nu ik weer hier sta, op Schiphol, aan het einde van de reis, kan ik ook niks anders dan constateren dat het ook echt de juiste stap was, op het juiste moment. De afgelopen zes maanden was ik precies waar ik hoorde te zijn. En nu, terug in Nederland, ben ik ook waar ik hoor te zijn.

brug-vondelpark-5

Maar ergens is het toch wel gek, dat terug zijn. De afgelopen zes maanden zijn voorbij gevlogen. Zes maanden waarin ik hipsters heb ingeruild voor hippies en regen heb omarmd als aangename verkoeling. Waar koeien op straat dagelijkse kost waren, superfoods onbekend en verkeersregels slechts op papier bestonden. Ik kijk om me heen en zie de georganiseerde en gestructureerde wereld van Nederland, schoon en orderlijk, en merk dat ik de geluiden, kleuren en geuren mis van het verre Oosten. Mijn lichaam is dan wel in Nederland, maar mijn geest zweeft nog ergens boven de Indische oceaan. Ik was hiervoor al gewaarschuwd: rustig aan doen als je terug bent, want dat landen… nou… dat is zo gemakkelijk nog niet! Ik wuifde dit goedbedoelde advies altijd een beetje weg met de opmerking dat ik daar nog lang niet was. Maar nu, nu het moment daar is, merk ik toch enig ongemak.

Fysiek wordt het steeds gemakkelijker om ons van A naar B te bewegen, maar dat betekent niet dat onze psyche ook in hetzelfde tempo meebeweegt naar B. We veranderen continu door ervaringen, omgeving en mensen, en passen onszelf in meer of mindere mate daaraan aan. Dus als we fysiek weer naar een andere plek gaan moeten we (vanzelfsprekend) even wennen, de ene keer langer dan de andere keer. Denk maar eens aan hoe je je voelt de eerste paar (werk)dagen na een heerlijke vakantie. De ‘veranderde’ jij heeft even wat tijd nodig om opnieuw een plekje te creëren op een volgende plek of in een volgende situatie. En dat is hartstikke normaal, want jij en ik, als mens, zijn gewoontedieren. Dus wanneer een gewoonte, hoe kort ook, verandert, hebben we even tijd nodig om dat te verwerken. En dat noemen we ‘landen’. Landen is een essentieel onderdeel en de start van elk overgangsproces. Hoe zachter de landing (en daar kan je zelf voor zorgen), hoe stabieler je ‘start’ in je nieuwe omgeving, situatie, proces, etc. Het legt namelijk de basis van waaruit je (vervolg)stappen kan gaan zetten. Hoe meer rust jij dus voelt in je lichaam en koppie, hoe bewuster, objectiever en rustiger jij je kan gaan oriënteren voor de nieuwe fase die komen gaat.

Anders dan een vliegtuig dat aankomt op de landingsbaan, is er helaas geen kant-en-klaar protocol hoe je een persoonlijke landing gestructureerd tot een succesvol einde kan brengen. Hoe je jezelf tot stilstand kan brengen op de landingsbaan van het leven en de vliegtuigslurf vastkoppelt aan de terminal. Gelukkig zijn er wel wat handvaten die van nut kunnen zijn in deze periode.

landen-rugzak

Acceptatie

Landen hoort erbij. En bij de een duurt het langer dan bij de ander. En bij jou duurt het zolang als dat het duurt bij jou. En gaat het op de manier als dat het gaat bij jou. Hoe sneller je dat accepteert, hoe gemakkelijker het wordt. Ga jezelf niet vergelijken met een ander. Jouw reis, jouw landing. Ja, het is gek om weer terug te zijn. Ja, soms is het ongemakkelijk om mensen te spreken waarbij je merkt dat je ze ontgroeid bent. Ja, het is gek om werkloos te zijn terwijl de hele wereld om je heen lijkt te werken (en er zelfs ook nog plezier in lijkt te hebben). En dat is allemaal ok om te voelen en te denken. Jij hebt nu even tijd nodig om volledig uit de vorige fase van je leven te stappen (werk, reizen, studie, school) en je plekje te vinden in deze nieuwe fase. You’re human and that’s what humans do. C’est tout.

Doe alleen dat waar jij je goed bij voelt

Ga jezelf niet pushen om allemaal dingen te ondernemen waar je eigenlijk geen zin in hebt. Spreek niet af met mensen waarvan je weet of aanvoelt dat ze je (te) veel energie gaan kosten of waar je eigenlijk überhaupt geen zin in hebt. Nee zeggen is helemaal ok en een (paar) avond(en) op de bank is ook helemaal prima. Houd het bij de mensen die je lief of inspirerend vindt en de activiteiten die je rust en ontspanning opleveren. Jij bent zelf degene die het beste weet wat goed voor je is. Luister daar dan ook naar. Kies continue voor jezelf en zet jezelf op de eerste plaats, door te kiezen voor de dingen en mensen die jou op dit moment dienen. Slapen, onder de mensen zijn of juist alleen zijn, sporten, wandelen, creativiteit, lezen, schilderen, dansen, het maakt niet uit, zolang het maar je eigen keuze is en juist voelt voor je. Nogmaals, jouw reis, jouw landing. Dingen die voor mij werken momenteel zijn genieten van de zon, wandelen, yoga, meditatie, lezen, schrijven, muziek luisteren, Netflix, mijn dierbare vriendinnetjes en vriendjelief. En mijn dagen niet vol plannen met afspraken. Überhaupt niet teveel afspraken plannen, maar per moment bekijken waar ik zin in heb. En dingen afzeggen als ik er toch geen zin in blijk te hebben.

Geniet ervan

Last but not least, want deze willen we nog wel eens vergeten. Wees lief voor jezelf in deze periode en geniet van de dingen die je doet (of niet doet). Nog een aflevering The Americans, dat extra bolletje ijs of dagje chillen op het strand? Doen! En zonder schuldgevoel, want je hebt het verdiend. Je staat op het punt om een spannende nieuwe fase in te gaan en hebt er net eentje afgerond. Wie weet wanneer weer het moment komt dat je ongestoord kan genieten van dagen dat je niks te doen hebt? Wie weet wanneer het weer zulk lekker strandweer is? Of wanneer er weer zo’n leuk feestje is waar je met je vrienden naartoe kan? Neem het er dus van.

grachten-3

Mijn eigen landing? Die gaat met vallen en opstaan, maar is over het algemeen vrij zacht en vol liefde. Voor terugkomst had ik al wat weken ‘landruimte’ ingecalculeerd en mezelf daarmee de vrijheid gegeven dat ik nog even helemaal niets hoef. Ik merk dat het wennen is, dat de wereld om me heen weer zo snel lijkt te gaan en dat mensen continue over alles en iedereen klagen of een mening hebben. Het is wennen, dat als ik om me heen kijken, veel mensen bezig blijven met het voeden van een honger naar meer, beter en perfectie. Maar tegelijkertijd geniet ik enorm van de mensen van wie ik houd om me heen, het feit dat alles goed en gestructureerd geregeld is en het openbaar vervoer dat (semi) op tijd gaat. Ik geniet van fietsen over de grachten en de kleur van de bloemen in het Vondelpark. Maar bovenal geniet ik van het opnieuw ontdekken van Amsterdam en het leven hier door mijn nieuwe paar observer eyes, zoals ik het zelf noem. Ik voel me soms als een kind in een snoepwinkel zo blij om dit nieuwe avontuur aan te gaan. Dus dat landen, dat gaat met toch eigenlijk best wel goed af zo. En het weer? Daar hoor je mij nooit meer over klagen. Want eerlijk is eerlijk: landen in de regen was toch net iets minder comfortabel geweest.

Volgende keer in How to create a job you love: omgaan met Het Zwarte Gat.

grachten-5

Advertisements

One thought on “How to create the job you love: first stop – landen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s