The key to everlasting happiness

Van hot naar her.
Van hier naar daar.
Op ontdekkingstocht,
niet wetend waarnaar.

IMG_3298

Totdat ik het vond. Of beter gezegd: terug vond? Zelf weer ervoer. De ervaring was nodig om het eigen te maken. Te begrijpen. Te leven. Het was altijd zo dichtbij geweest. Terug naar de kern door weg te gaan van huis. Vrijheid en waarheid zoeken door middel van confrontatie, extremen en spiegels. Een tocht langs tempels, culturen en angsten. Via mensen en dieren, over bergen en zee. Een tocht van eenzaamheid en verbinding. Via dalen en pieken. Via mezelf en anderen. Op zoek naar een antwoord op een vraag die ik niet wist, maar waarvan ik voelde dat ik hem zou herkennen zodra het antwoord mij vond. Het vertrouwen dat ik dan zou weten wat me hiernaartoe heeft gedreven. Weg van het bekende. Terug naar mezelf.

Ik was aan het rusten tijdens een wandeling door de bergen rondom Bandipur in Nepal. Het uitzicht was adembenemend. Naar beneden kronkelde een zandweggetje waar mensen af en aan liepen met manden gevuld met specerijen en planten. De vallei strekte zich voor me uit. En toen viel het kwartje.

Vrijheid. Vrijheid van binnen. Vrijheid van geest. De sleutel tot eeuwig geluk. Het middel achter de doordringende glimlach en pretoogjes van de Tibetanen. Het antwoord. De vraag.

Hier in het oosten gelooft men dat het lichaam slechts de vorm is waarin een ziel leeft tijdens dit leven. Niet meer dan een noodzaak om in deze gedaante op de Aarde te zijn voor een beperkte tijd. Een omhulsel, dat wegvalt zodra iemand overlijdt. En met het overlijden begint het volgende leven. In een nieuw omhulsel. Een verpakking, niets meer en niets minder. Zolang de ziel maar vrij is, puur en zuiver. Vol liefde en compassie.

In het westen gelooft men dat externe vrijheid, zoals leven in een land waar geen oorlog heerst of fysiek niet gevangen zitten, een van de belangrijkste dingen op deze wereld is. Maar wat is externe vrijheid nog waard als je gevangen zit in een web van verleden en toekomst, van illusies en verwachtingen, van verplichtingen en conditionering? Van angst en pijn? Van verlangen en afkeer? Kan je dan werkelijk zeggen dat je vrij bent? Je wilt, je moet, je kan, maar bent niet. Actie gekleurd door verleden, verwachting en angst. Weg van intuïtie, weg van het lichaam, weg van het hart. Gevangen in een web van gewoonte. Gevangen in een web van gedachten. Gevangen in je ego. Wakker worden en je afvragen waar de afgelopen jaren gebleven zijn. Waarin je zo druk was, met alles, maar eigenlijk met niets. Met dingen die moesten of hoorden in plaats van dingen die vanuit je hart kwamen of die je wenste. Van uitstel naar het volgende excuus naar afstel. Waarom moeten we eerst al het noodzakelijke doen voordat we onze behoeftes mogen volgen? Waarom moeten we eerst opbranden voordat we naar ons hart mogen luisteren?

Gelukkig is er een way out. En jij hebt de sleutel in handen. De sleutel tot geluk is vrijheid van geest. Leef bewust. Leef in het nu. Observeer je conditionering en neem er afstand van. Loop je eigen pad. Volg je hart en intuïtie. Bekijk de wereld als een nieuwsgierig kind, vol enthousiasme en energie. Vol liefde en compassie. Met oog voor de natuur, voor de ander en voor jezelf. Go with the flow. En weet je wat het allermooiste is? De antwoorden waar je naar op zoek bent, en de rust en balans volgen vanzelf!

Freedom outside starts with freedom inside.jpg

Het antwoord is zo simpel, maar toch blijkt het moeilijk om dit in de praktijk te handhaven. We blijven onszelf beperken met gedachten. Met overtuigingen. Met angst. Met het bekende en het vertrouwde. Terwijl we diep van binnen allemaal weten dat outside the comfort zone the magic happens.

Wil jij ook de magie van het leven ervaren? Stop dan met jezelf te blokkeren. Leer van alles en iedereen die op je pad komt. Ga een paar keer op je bek en sta, na even te hebben gevloekt, gescholden en gehuild, weer op en ga lachend verder. Leef. Ervaar. Voel. Duik in het onbekende. Het onzekere. Maar bovenal: heb geduld en vertrouwen. Gun jezelf de tijd en ruimte om jouw eigen waarheid te ontdekken. Sta stil en rust uit waar nodig. Vergelijk niet en haast niet. Er is tijd genoeg.

En vergeet niet: het is ok om het even (of langer dan even) niet te weten. Het is ok om je volgende stappen niet in detail uitgeschreven te hebben. Komt tijd, komt raad. Jouw ontdekkingstocht zal nooit ten einde komen. Het is een proces zonder einde. Dit wetende, kan je maar beter van elk moment genieten, of niet dan? Het is een weg. Soms val je. Soms stoot je je. Dat doet dan even pijn, maar daarna kan je weer opstaan. Soms lach je. Op andere momenten huil je. En een moment later vier je uitbundig een persoonlijk succes. Totdat je weer even een tegenvaller hebt. Chaos. Ook dat is onderdeel van het pad. Jouw pad. Jouw leven. Welkom! Het leven dat zich ontwaakt op elk moment, NU. Niet gisteren en niet vandaag. Open je ogen en kijk eens goed rond. Omarm de lessen die je tegenkomt. En blijf jouw waarheid ontdekken, elke dag opnieuw.

Pantheon.jpg

 

 

Advertisements

2 thoughts on “The key to everlasting happiness

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s