Vrijheid blijheid


5 mei. De dag dat in Nederland wordt gevierd dat we vrij zijn. Vrij van oorlogen. Vrij van bezetting. Vrij om te leven in volle glorie. In Nederland tenminste.

Vandaag ben ik in McLeod Ganj, aan de voet van de Himalaya in India. De plek waar de Dalai Lama samen met duizende Tibetaanse vluchtingen al jarenlang in ballingschap leeft, gevlucht voor de gewelddadige en systematische onderdrukking door de Chinese overheid sinds de jaren ’50. Gisteren keek ik naar een documentaire hierover in het Tibetan Museum. Toen de Dalai Lama werd gevraagd of hij de Chinese overheid haat, antwoordde hij: “heel soms… maar veel vaker niet.” Hij voelt compassie voor ze, voor deze onwetende, “ignorant”, mensen. Mensen die zelf zo onwijs lijden, dat dit gedrag het gevolg ervan is. Tijdens zijn dagelijkse meditaties stuurt hij liefde en compassie naar de Chinese overheid, in de hoop hun lijden te kunnen verlichten. Hun onwetendheid te kunnen verlichten. En ooit, op een dag, Tibet weer een vrij land te kunnen laten zijn. Kan je het je voorstellen? Iemand die heeft gezien en nu nog steeds met lede ogen aan moet zien hoe zijn land en volk vernietigd, verscheurd en vernederd wordt, en nog steeds op zo’n manier kan reageren? Dit inspireert me onwijs. Negativiteit niet met negativiteit proberen te verslaan, maar met de mantel van liefde en compassie. Niet meegaan in de negatieve emoties van anderen, maar simpelweg zeggen: “dit is niet van mij, houd het maar lekker zelf” (een wijze les geleerd tijdens de vipassana).

Elk jaar weer laait in Nederland tijdens 4 en 5 mei de discussie op of we nou nog wel deze dagen moeten herdenken of vieren. Ik vind van wel. Ik vind zelfs dat we het breder mogen trekken dan alleen Nederland. Ik vind dat we onszelf er continu aan mogen herinneren dat er elke dag overal op deze wereld mensen zijn die onderdrukt worden, die vermoord worden omdat er mensen zijn die macht en geld belangrijker vinden dan mensenlevens en cultuur. Omdat er mensen zijn die eigenlijk zelf zo ontzettend lijden dat ze vergeten dat we in de kern allen één zijn. Gemaakt van een en dezelfde materie, met een gezamelijke ziel. Sterrenstof. Alleen hebben we voor dit leven tijdelijk een ander omhulsel gekregen. Een andere vorm. Een andere kleur. En heb jij het geluk gehad dat je in een land bent geboren of woont waar je vrij mag zijn wie je bent. In volle glorie. In woord en daad. In gedachten. Maar het lot had ook zomaar anders kunnen beslissen. En je was in een bezet land geboren of woonde je in een oorlogsgebied. Waar je continu op je hoede had moeten zijn. Waar één verkeerd woord je laatste woord kan zijn. Waar vluchten en alles achterlaten, zonder te weten waar je terecht gaat komen, je enige en laatste optie is op een betere toekomst.

Ik hoop dat je daar wel eens bij stil staat. Ik vandaag in ieder geval nog wat meer dan normaal. En ik ben dankbaar. Dat ik ben opgegroeid zonder dat ik oorlog en onderdrukking aan de levende lijve heb meegemaakt. Dat ik mag zeggen wat ik wil, mag doen wat ik wil en mag gaan en staan waar ik wil. Ik realiseer me dat elke dag dat ik op reis ben steeds meer en meer. En ik realiseer me ook steeds meer dat er velen zijn op deze wereld die dit niet kunnen zeggen. Ik wil mijn vrijheid van meningsuiting in ieder geval hierbij gebruiken om ook deze mensen een stem te geven. Een kans op vrijheid. Zodat hopelijk op een dag we allemaal een universele Dag van de Vrijheid kunnen vieren. Samen.

Voor nu: vier feest. Niet alleen vandaag, maar elke dag weer. Je bent vrij. Vrij om te zijn. Vrij om anderen te helpen zodat ook zij vrij zullen zijn. Ga niet mee in negativiteit, maar handel vanuit liefde en compassie. Gebruik jouw vrijheid om de wereld om je heen een beetje beter te maken. Vrijer. Want hoe cliché ook: een betere wereld begint toch echt bij jezelf. Elke dag weer.

We are all one.

💜⭐️💜

Advertisements

2 thoughts on “Vrijheid blijheid

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s