Perspective: dealmaker or dealbreaker?

Varanasi. Geen enkele plek in India waar ik tot nu toe geweest ben vat het land beter samen. Alles komt hier samen. Alles wat India is. Alles wat India maakt en breekt. Het was heet. Het was vochtig. Het was rijk. Het was arm. Het was religieus. Spiritueel. Ordinair. Luid. Rustig. Koud. Prachtig. Agressief. Open. Uitnodigend. Oordelend. Omarmend. Licht. En donker.

Varanasi is een van de heiligste plaatsen van India. Dit is de plek waar mensen naartoe komen om te sterven en gecremeerd te worden aan de heilige rivier Ganges. Want, zo gelooft men, als je sterft in Varanasi en op de juiste manier gecremeerd wordt en te water wordt gelaten in de Ganges, dan doorbreek je de cirkel van wedergeboorte en kom je (of beter gezegd: je ziel) – ondanks any bad karma you may have had in your life or previous lifes – in Nirvana. Hemel. Vrij van lijden. Vrij van pijn.

IMG_2567.JPG

Varanasi is ook de stad van Shiva, een van de belangrijkste goden in het hindoeïsme. In de vele tempels die Varanasi rijk is staan vele shiva lingams. Heel simpel gezegd, behelst de shiva lingam (de fallus vormige steen) de scheppingskracht van Shiva, en samen met de yoni (de rand rondom de steen) het samenkomen van het mannelijke en vrouwelijke en de creatie die daaruit voortvloeit.

IMG_2594

Kortom: een stad vol energie, die je meeneemt, laat ervaren, en kan laten lijden. India in het klein.

Een van mijn lokale vrienden vroeg me op enig moment wat ik van India vond. Ik vertelde hem mijn indrukken. Over de schoonheid, openheid en authenticiteit. Maar ook mijn uitdagingen. Over de omgang tussen mannen en vrouwen, het beperkende, de geslotenheid. Hij antwoordde daarop heel terecht:

India is like a person. It has good and bad qualities. What you think of it in the end, depends on your perspective: whether you focus on the good or focus on the bad.

Spot on. Niet alleen ten aanzien India. De afgelopen dagen heb ik meerdere malen hierover nagedacht. En gepraat. Conclusie: it is all about perspectief.

IMG_2593

Er is geen enkele absolute waarheid die door woorden omschreven kan worden. Zelfs ‘licht’ en ‘liefde’ niet. Ieder van ons heeft een eigen interpretatie, die gekleurd wordt door verleden, ervaringen, cultuur, maatschappelijke normen en omgangsvormen, religie, etc. Dit zorgt ervoor dat alles wat wij ervaren per definitie voor elk van ons uniek is. Wat voor mij iets moois is, kan voor een ander iets pijnlijks zijn omdat het haar (bewust of onbewust) doet denken aan een nare gebeurtenis in het verleden. Hoe wij de wereld om ons heen ervaren, hang dan ook volledig af van hoe wij de wereld (willen) benaderen:

 1. Vanuit positiviteit of vanuit negativiteit?
 2. Vanuit liefde of vanuit angst?
 3. Vanuit kans of vanuit risico?

Dit alles is niets meer en niets minder dan conditionering. Of, anders gezegd: gewoonte van de geest. Ik ben van nature een positief persoon met een “yes we can” mentaliteit. Ik realiseerde me echter dat de zes jaar waarin ik advocaat was invloed hebben gehad op mijn benadering van het (privé)leven: ik begon ook in mijn privéleven meer en meer in risico’s te denken (en daarmee in beperkingen) dan in kansen. Een ander aspect wat mee heeft gespeeld in mijn ‘versomberde’ benadering is de mainstream media en alle gekleurde en subjectieve berichtgeving die doorspekt is van angst, terreur en negativiteit. Alles in mijn lichaam en geest schreeuwde dat ik hier niets mee kon en wilde. Een van de redenen dat ik bijna anderhalf jaar geleden ben opgehouden met het kijken naar het nieuws en het lezen van reguliere media. Wat ik hiermee wil aangeven, is dat sommige gewoontes in je leven kunnen sluipen zonder dat je er bewust bij stil staat, maar ook dat zodra je er bewust van wordt, je dit kan veranderen. Jazeker, jij ook. Op elk moment. Nu bijvoorbeeld.

Tijdens mijn burn-out heb ik me voorgenomen om de “yes we can” mentaliteit weer vaker naar boven te laten komen. Om het leven weer meer te gaan benaderen van positiviteit. Om angst geen hoofdrol meer te geven in mijn leven. Dagelijks oefen ik hierin. Bijvoorbeeld op dit moment, terwijl ik deze blog aan het schrijven ben. (“Hallo, angst voor afwijzing! Leuk dat je komt kijken maar er is geen plek op het podium voor jou vandaag”) Want net zoals alle nieuwe (of verloren) vaardigheden, baart oefening kunst. De kracht van herhaling. Zo ook met positiviteit. Ik nodig jullie hierbij dan ook uit om te oefenen. Probeer het positieve in elke situatie te zien en de les uit elke gebeurtenis te halen. Elk nadeel heeft zijn voordeel. Echt waar. Het is alleen een kwestie van perspectief en benadering.

Ik beloof je: dit gaat je interessante lessen opleveren. Je gaat jezelf beter leren (her)kennen. En je staat positiever in het leven, wat je vervolgens ook weer uitstraalt op andere mensen. Win-win situatie hier. En als kers op de taart, draagt het ook nog eens bij aan een gelukkiger leven met minder zorgen. Wie wil dat nou niet? Ik ga in ieder geval weer aan de slag.

Dikke doei en tot snel! ❤

IMG_2563

 

Advertisements

7 thoughts on “Perspective: dealmaker or dealbreaker?

 1. Interessant stuk Jana.
  Fijn om zo via jou ervaring aan het denken gezet te worden en herken het proces van ontdekkingen.
  Denk wel dat het steeds om bewustzijn gaat en steeds vanuit dat bewustzijn keuzes maken en minder om een nieuwe ” positieve” conditionering.
  Ben net een boek aan het lezen met als titel” surfen op de onderstroom” waarin dit proces beschreven staat.
  Ben benieuwd naar je volgende blog.
  Prachtige foto’s trouwens.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s