Over Holi, de overwinning van liefde en verbinding

P1040275.JPG

Ik ben momenteel in Pushkar, waar vanavond en morgen de festiviteiten rondom Holi zullen losbarsten. Holi staat vooral bekend om het gekleurde poeder dat over elkaar heen wordt gegooid, maar Holi is vanzelfsprekend veel meer dan dat. Holi staat voor verbinding, voor vriendschap en voor het overwinnen van het goede op het kwade. Nadat het kwade in brand is gestoken op een brandstapel en daarmee verdwijnt, wordt de volgende dag – als de brand is gesmeuld en al het kwade weg is – iedereen ondergegooid met geparfurmeerd water en gekleurd poeder. En wordt samen feest gevierd, like there is no tomorrow.


En dan aan de andere kant van de wereld, ongeveer tegelijkertijd met Holi, zijn daar de verschrikkelijke aanslagen in België. Waar veel mensen dachten dat dit soort geweld een ver-weg-van-hun-bed-show was, kwam het toch opeens erg dichtbij. In hun eigen achtertuin. Mijn gedachten en liefde gaat uit naar alle nabestaanden en anderzins betrokkenen. Naar iedereen die maar ontvangen wilt. Ik hoop dat je ondanks de emoties, die logischerwijs opkomen als reactie op zoiets naars, de kracht kan vinden in jezelf om er bewust van te zijn en blijven dat dit het werk is van specifieke mensen en niet van een geloof, gemeenschap of land. Ik kan alleen maar hopen dat deze gebeurtenis geen (verdere) haat zal zaaien en de kloof tussen ‘wij’ en ‘zij’ niet groter zal maken, maar juist voor verbinding zal zorgen. Deze gebeurtenissen raken ons allemaal, welk geloof we ook aanhangen (of niet), waar we ook wonen of wat we ook stemmen. Dus laten we elkaar steunen in deze verwarrende tijden. Laten we het kwade – de haat, de verwijdering, het oordelende – achter ons laten vanavond bij het branden van het Holi vuur en laten we bij het blussen van de as de overwinning van liefde, verbinding en compassie vieren. In kleur en volle glorie, totdat de zon weer opkomt.

💖 spread love, not fear

☀️ unite and connect

💖 together in dark, together in love, together in life

 

Advertisements

7 thoughts on “Over Holi, de overwinning van liefde en verbinding

  1. Hallo Jana, hoe goed heb jij dit verwordt, en inderdaad hoopelijk brengt ons dit meer bij alkar dan uit elkaar. Maar ik ben er van overtuigd dat het ons meer zamenvoegd. Trouwens ben het Nederlands in het schrijven niet zo machtig. Gr. Sonja Oude Nijeweme
    Leerling van jou lieve moeder

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s