Just get out of the way

Momenteel ben ik bezig met reflectiemeditatie. Tijdens deze meditaties stel ik mezelf de volgende vraag:

“Who or what are you resisting in your life at this moment?”

In de “jij” vorm, alsof ik een gesprek met mezelf aanga. In tegenstelling tot het actief en automatisch zoeken van een antwoord op deze vraag, zoals mijn brein gewend is door jarenlange (of beter gezegd: eeuwenlange maatschappelijke) conditionering, probeer ik een nieuwsgierige afwachtende houding aan te nemen en gewoon eens te kijken naar alles wat er boven komt drijven. Ondertussen mediteer ik al lang genoeg om te weten dat de monkey mind altijd een (of vaker: vele) zegjes wil doen en me probeert af te leiden. Zo ook deze keer. Maar de zegjes die op dat moment de revue passeerden, hadden allemaal het volgende gemeen: elk van hen ging over iets in de toekomst. Een to-do. Een not-to-forget. Allemaal dingen die me in een ander moment lieten zijn dan het huidige moment. In eerste instantie vond ik daar niks bijzonders aan; it happens to me all the time. Tot ik me het volgende realiseerde:

Het heden, het moment NU, dàt was waar ik op dit moment weerstand tegen bood.

En niet alleen tijdens de meditatie, maar ook vaak in mijn dagelijkse leven. Ik ben zo geprogrammeerd om stappen vooruit te denken en dingen projectmatig en efficiënt te benaderen, dat ik het een uitdaging vind om bewust te blijven bij wat ik op dat moment aan het doen (of niet doen) ben.

Het herinnerde me er (weer) eens aan, dat ik vaker op de pauze knop mag drukken. Bezig zijn met to-do’s of not-to-forget’s is echt niet altijd nodig. Het enige wat het doet is me verder wegbrengen van waar het om gaat: het NU.

De grap is namelijk: het houdt nooit op. Er is altijd weer een nieuwe taak die op je wacht. En het zijn ook niet altijd de leuke dingen die op je lijstje staan. “Want die komen pas als de ‘moetjes’ klaar zijn”, denkt ons calvinistisch ingestelde brein (hierover meer in een latere blogpost). Kortom: ik blijf maar bezig en geniet minder van waar of met wie ik op dat moment ben. Dat kan niet de bedoeling zijn.Mindful moment

Ik weet dat ik niet de enige ben die hiermee worstelt. Ik hoor zoveel mensen om mij heen die continu bezig zijn met volgende stappen, volgende afspraken en volgende vakanties. Alsof we onszelf telkens een stapje voor proberen te zijn. En elk mogelijk risico op een momentje niks doen proberen te elimineren. Waarom vinden we het zo eng om niks op de agenda te hebben staan? Om even op de bank te zitten zonder tv, internet of muziek aan? In stilte, zonder te weten wat we nu “moeten” doen?

Waarom bieden we zoveel weerstand aan het NU?

Het was niet alleen conditionering in mijn geval. Vroeger kon (en onbewust: wilde) ik simpelweg niet met mezelf alleen zijn. Of om met de bekende romcom te spreken: “I was just not that into me”. Alleen zijn en niks doen betekende voor mij geconfronteerd worden met mijn (niet altijd lichte) gedachten en gevoelens. En daar was ik bang voor. Ik wist namelijk wat er kon gebeuren als ik die beerput open zou maken. Ik beschermde mezelf tegen mezelf door mijn agenda vol te zetten en mijn sociale kringen groter te maken.

Ik gun niemand de pijn die een confrontatie met jezelf kan veroorzaken. Ik gun wel iedereen de vrijheid die het gegarandeerd (!) oplevert om jezelf te leren kennen en te accepteren, inclusief je schaduwkanten.

Jij bent het waard om op onderzoek naar uit te gaan. Om nieuwsgierig naar te zijn. Veel te vaak richten we deze nieuwsgierigheid alleen naar buiten toe, maar ik nodig je uit om eens met nieuwsgierigheid naar jezelf te kijken. En om eens wat tijd met jezelf door te brengen, in het NU. En te kijken wat dat met je doet. Wat het bij je oproept. Om eens je ogen dicht te doen en jezelf bovenstaande vraag te stellen.

Een paar weken geleden tijdens een workshop werd het verhaal verteld van een monnik die antwoord gaf op de vraag of hij spiritualiteit in één zin kon omschrijven. De monnik antwoordde daarop:

“Just get out of the way.”

En zo is het precies. Vind dat wat je tegenhoudt, sta daar even bewust bij stil en laat het dan los. Zodat je volop kan genieten van het leven en van dat ene moment dat er werkelijk toe doet: het NU.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s